Elsősegély tanfolyam - VegyiProp Kft

Mit jelent elsősegélynyújtónak lenni?

Az elsősegélynyújtás, melyet a kézikönyvből és a tanfolyamon elsajátít, nem egészen ugyanolyan, mint amivel valóságban találkozik.
A legtöbben érzünk valami lámpalázat, amikor az „igazi helyzettel szembekerülünk. Gyakran még az orvosnak is összeszorul a gyomra, ha valamilyen nehéz esettel találkozik. Ha számolunk ezekkel az érzésekkel, könnyebben úrrá leszünk rajtuk.

Lényeg, hogy nyújtsa a képességei szerinti legjobbat!

Az elsősegélynyújtás képessége tudáson, begyakorláson és tapasztalaton alapul. El kell fogadnia: bármenyire is helyes, amit tesz, és akármennyire igyekszik, a sérült mégsem úgy reagál, ahogyan várná, esetleg meg is hallhat. Bizonyos körülmények elkerülhetetlenül halálhoz vezetnek, még a legjobb orvosi kezekben is. Ha megteszi, ami Öntől elvárható és amit helyesnek gondol, a lelkiismerete tiszta lehet.

Mérje fel a kockázatot!

Aranyszabály – „ne okozz bajt” – betartása mellett el kell fogadnia a „számítható kockázat” elvét is. Helyes dolog olyan beavatkozást alkalmaznia, amely az esetek többségében segít, még ha jelent is bizonyos kockázatot. Sosem szabad azonban valakit kétes értékű beavatkozást végezni csak azért, hogy csináljunk valamit.
Az elsősegélynyújtók gyakran félnek, hogy felelősségre vonják, ha valamit rosszul csinálnak.  A „jó szamaritánus” elve azokat igazolja, akik veszélyhelyzetben cselekszenek (de nem védi meg azokat, akik átlépik az elfogadott korlátokat).

Az elsősegélynyújtó kötelességei:

  • Felmérni a helyzetet, gyorsan és biztonságosan, majd ez után megfelelő segítséget kérni.
  • Amennyire lehet, megállapítani a sérülés vagy betegség természetét, amelyben a balesetes szenved.
  • Azonnal elvégezni – a fontossági sorrend betartásával – a helyes és halaszhatatlan beavatkozásokat.
  • Intézkedni, hogy a sérültet elszállítsák a kórházba, orvosi rendelőbe vagy haza.
  • A sérülttel maradni mindaddig, amíg átadhatja őt a megfelelő személynek.
  • Jelentést írni és átadni, további segítséget nyújtani, ha szükséges.
Az elsősegélynyújtás veszélyes lehet. Mindig figyeljen személyes biztonságára. Ne vállaljon kockázatot veszélyes körülmények között. Az elsősegélynyújtónak gondolnia kell arra is, hogy fertőző betegséget kaphat el a sérülttől.

Kérjen védőoltást!

Ha aggódik amiatt, hogy elsősegélynyújtás közben megfertőződhet, forduljon orvoshoz. Hivatásos elsősegélynyújtókat a fertőző májgyulladás (hepatitisz B) elleni védőoltásban kell részesíteni.

Undor és viszolygás leküzdése.

Elsősegélynyújtás közben a helyszín gyakran szennyezett, rémisztő, bűzös és undort keltő lehet. Félő, hogy nem lesz képes megküzdeni a kellemetlenséggel. Ám a konkrét eset észlelésekor ezek a félelmek rendszerint szertefoszlanak, és  a legtöbb ember a feladatra koncentrálva túlteszi magát rajtuk.