Életvezetési tréning

A MUNKABALESETEK VALÓDI OKAI: AZ EMBERI TÉNYEZŐ

A munkavédelem egyik alapigazsága, hogy a balesetek soha nem véletlenül történnek. Nem is egyetlen ok vezet hozzájuk. Minden munkavédelmi képviselő tudja, hogy a háttérben az események egész láncolata húzódik meg. Ezt persze utólag jóval könnyebb átlátni, mint előre megjósolni. Ha azonban az időben visszafelé haladva végigkövetjük a történéseket, a legtöbbször eljutunk a kiinduláshoz. Ez pedig nem más, mint maga az ember. A munkavédelmi képviselők oktatása is szükségszerűen részben e téma köré rendeződik.
Majdnem mindig mi vagyunk a hibásak, még akkor is, ha kiválóan meg tudjuk magyarázni, miért a berendezéseket, a körülményeket vagy a balszerencsés egybeeséseket kell okolnunk. A magyar honvédség légierejének szakemberei például jól tudják, milyen ritka az úgynevezett első hiba a repülőbalesetek okai között. Elenyésző gyakorisággal okoz bajt valamiféle előre láthatatlan, rejtett, ismeretlen meghibásodás a gép szerkezetében.
A munkavédelem – és maguk a munkavédelmi képviselők – saját tapasztalata, hogy nem mindig lehet egyértelmű, külső okot találni a munkabalesetekre. Ritkán az a válasz, hogy valami kilazult, elfáradt, letörött vagy egyszerűen gyári hibás volt. A munkavédelem egyik legfőbb célja, hogy ne engedjünk az önámító magyarázatoknak, hanem ha kell, nézzünk magunkba. Nem vagyunk robotok: mindannyiunknak lehet rossz napja, lehetünk figyelmetlenek, lusták, hibázhatunk. A hibák bizonyos százaléka pedig sajnos balesethez fog vezetni.
Legtöbbször tehát mi, emberek vagyunk azok, akik bakizunk. A lelkünk mélyén persze tudjuk, hogy még akkor is mi rontottunk el valamit, ha tényleg kilazult, elrozsdásodott. Mi szegjük meg a munkavédelem alapszabályait, mi nem csavarjuk be, mi hagyjuk elrozsdásodni, mi nem hordunk védőfelszerelést. Esendőek vagyunk, gyakran hibázunk. De nem ez a baj. Sokkal inkább az, ha erről nincs tudomásunk, ha nem vagyunk hajlandók elismerni. A munkavédelem mint a munka világának egyik legfontosabb területe, nagyrészt emiatt jött létre.
A munkavédelmi képviselők oktatásában nézetünk szerint fontos helyet kell kapnia az emberi tényező vizsgálatának. Ezért hoztuk létre ezt a képzést – elsősorban munkavédelmi képviselők részére. A kurzus azt vizsgálja hogy milyen pszichológiai jelenségek vezetnek a hibáinkhoz, és hogyan lesz a hibákból baleset. Ha a célunk a hatékony munkavédelem, ha el akarjuk kerülni a bajt, a legjobb stratégia az, hogy ismerjük a kialakulásának körülményeit. Ha megismerjük, hogyan viselkedünk mi magunk, akik a munkát végezzük. Hogyan hibázunk. Minél jobban belelátunk a hibázás mechanizmusába, és minél jobban be tudjuk ezt építeni a munkavédelmi képviselők oktatásába, annál eredményesebben tudjuk elkerülni a munkabaleseteket.

Ez a kurzus az lélek védőfelszerelése, egyfajta pszichológiai munkaruházat.