Szigorodtak a munkavédelmi képviselő képzés szabályai

Szigorodtak a munkavédelmi képviselő képzés szabályai

A munkabalesetek megelőzésének egyik nagyon fontos szereplője a munkavédelmi képviselő. Ezen nem is lehet csodálkozni, hiszen a munkavédelmi képviselőt a munkavállalók saját maguk közül választják, természetesen ez komoly felelősséggel is jár. Ezért nagyon fontos, hogy a munkavédelmi képviselő képzés szakmai színvonala olyan legyen, hogy a képviselő megfelelő módon tudja ellátni feladatát.

A munkavédelmi képviselő képzés csak nagyon szigorú szabályok szerint történhet. A Munkavédelemről szóló törvény módosítása többek között azt a célt is szolgálta, hogy a munkavédelmi képviselő képzés csak szigorúan ellenőrzött körülmények között történhet, kiküszöbölve ezzel azt a lehetőséget, hogy olyanok tarthassanak munkavédelmi képviselő képzést, akiknek nincs megfelelő szakmai, gyakorlati, elméleti tudásuk, illetve tapasztalatuk.

Ez természetesen vonatkozik a munkavédelmi képviselő képzés minden formájára.

Fontos tudni, hogy a munkavédelemről szóló törvény alapján a jövőben tehát a munkavédelmi képviselő képzés csak a felnőttképzés szabályainak betartásával történhet.

A  törvény ezen módosításának már is mutatkoznak pozitív jelei. Javult a képviselők szakmai felkészültsége, balesetmegelőző tevékenysége.

Meggyőződésünk, hogy az Országos Munkavédelmi Bizottság törvény adta jogosítványával élve a jövőben is figyelemmel kíséri, a munkavédelmi képviselő képzés minden fázisát.